Exposantennieuws, Nieuws 3 mei 2021

Met Ed Controls wordt kwaliteitsborging eenvoudig

“Op de Bouwbeurs in oktober zal iedereen het hebben over de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Wij laten dan zien hoe de uitvoeringsfase van de Wkb met Ed Controls een fluitje van een cent wordt.”

Dat zegt Rutger-Jan Loenen van Ed Controls, een digitale tool voor communicatie tijdens het bouwen. Maak van het werk een foto en borg daarmee de kwaliteit. Vink checklisten digitaal af en draai later een perfect rapport uit. “Met Ed Controls voldoe je zonder kennis van IT al snel aan eisen van de Wkb.”

“Hoe bewaak je kwaliteit op de bouwplaats zonder gedoe met losse foto’s, bouwtekeningen vol vlekken en onleesbare memo’s – als je die al terug kon vinden? Die vragen stelden mijn compagnon Michiel en ik ons ook tien jaar geleden”, zegt Loenen. “Ons antwoord: Ed Controls. Wij komen uit de bouwwereld. We kennen de frustraties op de bouwplaats en weten hoe we die met software kunnen tackelen.”

De afgelopen jaren is de digitale tool uitgebouwd tot een systeem waarmee kwaliteitsborging makkelijk wordt gemaakt. “Voor iedereen”, benadrukt Loenen. “De software zorgt dat alle betrokkenen helder met elkaar communiceren over wat goed is, of wat beter kan. Gewoon met een makkelijke app op de eigen tablet of mobiele telefoon. Inmiddels leggen bijna 90.000 bouwvakkers wereldwijd dagelijks hun werk vast met Ed Controls.”

Ed Controls onmisbaar in de uitvoeringsfase Wkb

In 2022 gaat de Wkb in. Kwaliteit vastleggen wordt dan verplicht. “In de uitvoeringsfase is Ed Controls een ideaal hulpmiddel om de kwaliteit aan te tonen”, zegt Loenen. “Klik op een positie op de plattegrond en maak een foto van het werk. Zo weet je precies wat, hoe en wanneer iets is uitgevoerd. Vind de foto’s snel terug en bewijs dat je de klus goed hebt uitgevoerd. Ook als het gaat om de wapening in een fundering of een installatie die achter een muur wordt weggewerkt.”

De volgende stap is het doorlopen van checklists. “Om kwaliteit te borgen en aan te tonen, is controle altijd nodig. Met de digitale tool maak je op kantoor keuringsformulieren aan, wij noemen dat audits. Die zijn gebaseerd op het programma van eisen en het borgingsplan dat je eerder in het bouwproces hebt vastgesteld. Op de bouw vink je daarna af of iets is uitgevoerd volgens afspraak. Je maakt foto’s en zet daar eventueel een commentaar bij. Zo weet je zeker dat je aan alle eisen hebt voldaan.”

Keuren hoef je trouwens niet altijd zelf uit te voeren, zegt Loenen. “Verschuif die verantwoordelijkheid naar een bouwpartner. Die kan in hetzelfde project de uitgevoerde werkzaamheden keuren.” Volgens Loenen werk je daardoor als een team samen aan kwaliteit. De benodigde documenten sla je op in de bibliotheek van Ed Controls. “Met de bibliotheekfunctie heb je alle documenten, ook offline, direct bij de hand.”

Lever een duidelijk rapport op

“Ed Controls zorgt dat er niets verloren gaat. Alle tickets en audits bewaren wij standaard tien jaar lang op beveiligde ISO-gecertificeerde dataservers in de EU. Met deze gegevens draai je makkelijk een rapport uit. Daarin staat precies wat je hebt gedaan en hoe je ervoor hebt gezorgd dat je de afgesproken kwaliteit hebt geleverd.”

Veel bouwbedrijven werken met instrumenten zoals Woningborg of tools zoals VolgjeWoning. “Geen probleem”, zegt Loenen. “Ed Controls is zo gebouwd dat het eenvoudig is om gegevens uit te wisselen. Dat kan bijvoorbeeld met Woningborg of VolgjeWoning, maar ook met KYP, HoomCTRL en DigiOffice.”

“De Wkb is dan wel hetzelfde, maar hoe iedereen het benadert en uitvoert is iedere keer anders”, zegt Loenen. “Op de Bouwbeurs gaan we dan ook graag in gesprek over de wet en over kwaliteit. We zijn benieuwd welke specifieke situaties beursbezoekers in oktober aandragen”, zegt Loenen. “Kom maar op! Wij hebben zin in de Bouwbeurs!”